Blog

Verdriet

Verdriet hoort als emotie bij het element metaal, en daarmee bij de longen. Verdriet kan ervoor zorgen dat we ineengedoken gaan zitten (schouders naar voren) en daarmee de ruimte voor onszelf verliezen.
Hier geldt ook weer een vicieuze cirkel. Verdriet tast de energie van de longen de aan, de aantasting van de energie van de longen zorgt voor meer verdriet. Belangrijk voor jezelf is om die cirkel te doorbreken.

Verdriet wordt vaak gezien als een heftige emotie. We willen vaak niet huilen voor anderen, maar we hebben soms ook moeite anderen te zien huilen. Eigenlijk is verdriet een zachte en troostende emotie. 
Het verbindt, wanneer ik iemand zie huilen voel ik intense liefde voor die persoon. Deze stelt zich ontzettend kwetsbaar op en biedt troost aan zichzelf. Ik geef hier altijd de ruimte voor en kijk wat er nodig is aan ondersteuning. Meestal is er zijn als veilig baken voldoende.
Het verdriet zelf, met name huilen zorgt ervoor dat je jezelf troost. het geeft letterlijk opluchting en ruimte.

Verdriet is vaak een niet op zichzelf staande emotie. Het vertelt ons iets. Verdriet komt vaak samen met boosheid, (be-)rouw, verlangen of angst. Verdriet komt naar voren omdat je iets in dat stuk (nog) niet kunt loslaten.

In dezelfde categorie emoties als verdriet zitten gevoelens van aanvaarding, overgave, berusting.
Het uiten van je verdriet is je weg terug naar deze gevoelens.
Deze gevoelens, zoals aanvaarding, zorgen ervoor dat je met een open houding, zonder hoop en verwachtingen in de wereld kunt staan.

Reacties uitgeschakeld voor Verdriet