Blog

Emoties

Emoties zeggen iets over het nu, hoe we ons nu voelen.
Emoties komen voort uit onze gedachten of uit een verstoring in de energie in ons lichaam en veroorzaken daarmee gedachten. Vaak is niet altijd meer te achterhalen wat er eerst was, maar dat is voor heling niet belangrijk. 
Ieder van ons heeft een emotioneel lichaam, dat is de plek waar emoties en gevoelens worden ervaren.
Vera Helleman zegt het mooi: Emoties zijn vernauwingen of verruimingen in je emotioneel lichaam.
Als je emoties bewust gaat ervaren zal je merken dat de ene inderdaad meer benauwd en de andere meer ruimte geeft. Bij welke emotie je dat ervaart is heel persoonlijk, daarom is het zo belangrijk naar jezelf te luisteren, te horen wat je lijf zegt (fluistert wellicht).

Ik vind het altijd belangrijk om te benadrukken dat er geen goede of slechte emoties zijn.
Alles is in ons aanwezig. In ons land denken we graag in tegenstellingen en de ene is daarbij goed en de ander slecht. Alles hangt juist met elkaar samen.
Dat geldt ook voor emoties, alle emoties zijn een onderdeel van ons mens zijn. Ze zijn er gewoon, niet meer niet minder. Dat accepteren geeft al ruimte.
Het klopt dat de ene emotie een ander effect heeft op ons leven dan de andere. Boosheid bijvoorbeeld, in je boosheid je geliefde van alles toewensen zal je relaties niet verbeteren. Wanneer je beseft dat boosheid een overtreffende trap is van irritatie, dat irritatie op een rustige manier geuit kan worden dan komt het misschien niet meer zover.
Mijn inziens is het bewust worden van je emoties de sleutel, bewust voelen in je lijf en bewust ervaren in je hoofd. Daarmee voorkom je dat emoties te hoog oplopen, want ben je jezelf bewust, dan wil je er vaak iets mee doen.

Image by Brigitte Werner from Pixabay

Reacties uitgeschakeld voor Emoties