Blog

Gezondheid

Vroeger was de definitie van gezondheid volgens WHO “de afwezigheid van ziekte”. Gelukkig is deze definitie aangepast, want ik ben er van overtuigd dat iemand met een chronische ziekte zich prima gezond kan voelen.​

De WHO heeft de definitie veranderd in “Gezondheid is een toestand van compleet welbevinden”.​

Prachtig en deze komt al meer in de buurt, maar is een toestand van compleet welbevinden niet een utopie? het leven bestaat nu eenmaal uit ups en downs, daar leer je van, daar groei je van.​

Hierop heeft promovenda Machteld Huber samen met de gezondheidsraad, na onderzoek, een nieuwe definitie geformuleerd.​

“Gezondheid is het vermogen zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven”.​

Voor mij komt deze definitie al een stuk beter in de buurt van gezondheid. Ik mis hierin nog de spirituele dimensie van de mens, die dimensie erkennen brengt ons nog dichter bij onszelf.​

Hoe doe je dat? gezond blijven?​

In alle definities die je maakt blijft voor mij gezondheid iets wat je zelf ervaart. Waar leg jij je waardes neer? Wanneer ervaar jij die balans en voel je jouw eigen kracht?​

Voor mij is gezondheid geen definitie maar een gevoel en een continu proces. Het proces van luisteren naar je lichaam, signalen leren herkennen en vanuit daar de juiste kennis uit mijn spreekwoordelijke rugzak halen, om dit aan te passen naar een voor mij prettige staat van zijn.​

In het herkennen van signalen van mijn lichaam, heb ik veel gehad aan massages. Deze leerde mij ervaren wat fijn en niet fijn was. Reden dat ik het ben gaan studeren, zodat ik anderen dit ook kon laten ervaren.​

De volgende stap was om mijn rugzak te vullen met kennis, zodat ik bij signalen ook kon handelen.​

Die rugzak zit behoorlijk vol en is in mijn leven al heel nuttig geweest.​

Voor mij wordt het nu tijd deze kennis te delen, zodat anderen hun rugzak kunnen vullen en eigen regie kunnen nemen over hun gezondheid.

Reacties uitgeschakeld voor Gezondheid