Blog

De Donkere nacht van de ziel

Transformatie

De Donkere nacht van de ziel is een diepe spirituele transformatie. Waar bij je jouw oude “ik” loslaat en op weg gaat naar een nieuwe “ik”. Het is een pittige tijd, die veel weg heeft van depressiviteit/depressieve klachten.


“Daar lag ik op de grond. Grote tranen rolden van mijn gezicht. Ik voelde de intense pijn van verdriet en eenzaamheid door mijn hele lijf, werd er door overmand. Ik keek naar mijn balkon en in plaats van een veilige haven zag ik een mogelijkheid tot verlossing.”


Doordat je veel oude stukken loslaat sterf je van binnen. Je voelt je eenzaam en intens verdrietig. Je hebt het gevoel er helemaal alleen voor te staan. Wat er eigenlijk gebeurt is dat je de connectie met jezelf kwijt bent. Zonder connectie met jezelf, ervaar je ook niet de connectie met anderen, daar komt het gevoel van eenzaamheid vandaan. Het intense verdriet is heling. Jouw tranen maken dat je loslaat, dat je lichaam kan reinigen en plaats kan maken voor het nieuwe. Vele religies geven aan dat dankzij vergankelijkheid alles mogelijk is. Dat gebeurt hier, je vergaat om nieuwe mogelijkheden te creëren.

Nieuwe angsten.

In een transformatie kan het zomaar gebeuren dat er angsten op komen zetten. Angsten voor wat er gebeurt in je lijf, maar ook nieuwe angsten. Die je niet van jezelf gewend bent.


“Bovenop een brug in Portugal was het er ineens, uit het niets. Een immense angst voor de hoogte. Die al mijn spieren samen kneep en het bloed in mijn lijf deed rond kolken. Ik was me ineens zeer bewust van mijn sterfelijkheid.”


Je bent je sterk bewust van je sterfelijkheid en de dingen die er gebeuren in je lichaam zijn onwennig voor je. Dat alles zorgt voor een vecht, vlucht, verstijf reactie van je lichaam. Een oerreactie. Alles wat er gebeurd in je lijf is nieuw en onwennig. Je lichaam reageert met zijn oervermogen van vechten, vluchten en verstijven. Angst is verstijven, maar je ziet ook gebeuren dat je gaat vluchten, in oud gedrag bijvoorbeeld (ook al voelt het niet meer goed), eten/drinken en/of werken. Ben je bewust van deze fysieke reactie. Het is niet meer dan dat, een fysieke stress reactie van het lichaam. Stel jezelf gerust, breng de stress naar beneden en laat het lichaam wennen aan het nieuwe gevoel.

Afgestompte gevoelens, een muur om je heen?

De donkere nacht van de ziel lijkt een periode alsof de emoties van anderen niet meer binnenkomen bij je.


“Je was zo gelukkig, ik keek naar je en het leek alsof ik niet meer kon voelen, niet mee kon leven. Het leek alsof er een grote doorzichtige muur tussen ons stond, terwijl ik niets liever wilde dan samen met jou en voor jou gelukkig zijn”.


Voorheen kon je meeleven, kon je de emoties van de ander ervaren, voelen en soms zelfs overnemen. Na deze transformatie is het niet meer de bedoeling dat je kan meeleven en wellicht meelijden. Het is de bedoeling dat je een diepe compassie voor de ander ontwikkeld. Vanuit het hart de verbinding plaatsvindt. Het is dan nodig dat er een tijdelijke ontkoppeling ontstaat. Niet bezig zijn met de ander, puur en alleen de transformatie in jezelf. Je kunt niets anders dan je hieraan overgeven en vertrouwen dat jouw connectie met de ander sterker en oprechter terugkomt.

Lezen, luisteren (naar anderen) en mediteren kunnen je door deze periode heen helpen.

De toekomst, het wordt beter!


“een diepe meditatie, volledig weg uit mijn hoofd. Alsof iets buitenaards mij aanraakte en alle lichtjes in mijn lijf aan deed. Dit is de weg die ik aan het lopen ben, deze kant ga ik op”.


Het mediteren ondersteunt het helingsproces. Het mooie van mediteren is dat er van alles kan gebeuren. Zo kan het zijn dat je ziet waar je naar toe gaat. Dat je ervaart wat deze diepe transformatie voor je betekent en wat de uitkomst gaat zijn. Het geeft je vertrouwen en doorzettingsvermogen.
Deze meditatie heeft mij veel gebracht in deze periode, wie weet helpt het jou ook.

Lezen, luisteren en consulten met anderen geven je inzicht in je proces. Het geeft houvast, herkenning en mogelijkheden. De donkere nacht van de ziel, het is een periode die je moet doorgaan. Je hebt geen andere keus. Na deze donkere nacht komt er een nog mooiere dag.

Wil je hulp bij deze periode? Ik heb deze periodes zelf ook meegemaakt. Met mijn massages zorg ik ervoor dat je in je lichaam zakt. Je bewust wordt van wat je lichaam te vertellen heeft en daar mee kunt werken. Je voelt je krachtiger en meer ontspannen, ondanks de heftige tijd.
voor meer informatie kijk hier of lees mijn blogs.