Blog

Sportblessures

TuiNa therapie wordt door sommige gezien als het Chinese antwoord op fysiotherapie. Het is lang gegleden dat ik bij een fysiotherapeut ben geweest. Hoewel ik de vergelijking snap vind ik het niet compleet. TuiNa therapie is voor mij een complete behandeling, waarin niet alleen wordt gekeken naar symptomen, maar ook naar de onderliggende oorzaken. De complete aanpak zorgt ervoor dat klachten, zoals bijvoorbeeld sportblessures, sneller herstellen. Het werkt ook preventief.

Wanneer we ons verdiepen in de sportblessures zien we dat er 2 soorten blessures zijn.
Acute blessures, ontstaan door trauma (botsing of val).
Overbelasting blessures, ontstaan door langdurige overbelasting. Veel mensen zullen overbelasting blessures niet altijd als zodanig herkennen. In mijn praktijk zie ik dat mensen vaak het idee hebben dat deze blessures acuut zijn ontstaan, echter bij doorvragen bleken er al klachten te zijn. Deze klachten waren niet aanwezig op spieren, gewrichten en/of pezen op het aangedane gebied, waardoor het idee bestond dat deze niks met de klacht te maken hebben.

Sporten geeft een belasting op het lichaam, dat is prima want je wil je lijf ten slotte uitdagen. Ieder lichaam heeft een bepaalde belastbaarheid (hoeveel inspanning een lichaam kan verdragen). Die belastbaarheid wordt volgende de Chinese geneeswijze bepaald door 3 elementen.
Conditie van het bewegingsapparaat (spieren, botten, pezen, gewrichten etc).
Hoeveelheid qi en bloed in het lichaam.
Mate waarin qi en bloed vrij kunnen stromen.

De Chinese geneeskunde kijkt naar het lichaam als een stelsel van meridianen waarin energie (qi,bloed en vloeistoffen) vrij stroomt. alle organen in het lichaam hebben een meridiaan gekoppeld en zowel het orgaan als meridiaan zijn betrokken bij het functioneren en op peil houden van 3 bovenstaande zaken. Als er binnen dit systeem iets niet goed functioneert wordt je belastbaarheid minder. Wat begon met lichte vermoeidheid, vlekjes zien, hoofdpijn, buikpijn etc kan eindigen in een blessure. Deze symptomen zijn tekenen dat er iets in het meridiaanstelsel niet goed stroomt en daarmee de belastbaarheid van het lichaam vermindert.

Een TuiNa therapeut herstelt de balans, de werking van de meridianen en organen en daarmee de belastbaarheid van het lichaam. Dit zorgt ervoor dat een sportblessure relatief snel en compleet herstelt. Een TuiNa therapeut herkent ook vroegtijdige signalen, en leert jou om deze ook te herkennen, om juist blessures te voorkomen.

Sportblessures voorkom je door een goede warming-up en cooling down icm met rek/strek oefeningen.
Sportblessures voorkom je ook door een goede levensstijl een daarmee een hogere belastbaarheid van het lichaam genereren. Met een goede levensstijl zorg je ervoor dat (energie)systemen in het lichaam goed functioneren.

Heb je een blessure probeer eens een TuiNa therapeut, je zult wellicht verrast worden door de complete aanpak en het resultaat.
Ben je geïnteresseerd in preventief aan de slag te gaan, dan is wellicht het levensenergie traject iets voor je, welke je op deze pagina kunt pagina. Je wordt behandeld, zodat de energie weer volop aanwezig is en vrij kan stromen, daarnaast leer je hoe je zelf je energie kunt aanvullen.

Sporten is gezond en een onderdeel van een gezonde levensstijl en goed functionerend energie systeem. Zorg ervoor dat het geen overbelasting wordt en uiteindelijk tegen je gaat werken.