Blog

Gezonde leefstijl? Ja ook voor jou!

Een gezonde leefstijl komt deze dagen weer volop in het nieuws. Wat mij betreft heel terecht! Wanneer je goed voor jezelf zorgt, voel je jezelf beter, kun je meer aan en word je minder snel ziek (of de symptomen zijn minder erg).

Ik gebruik het woord  vitaliteit, omdat het voor mij niet stopt  bij een gezonde leefstijl.
Gezonde leefstijl is voor mij voeding, eten dat bij je lichaam past, beweging waarbij je lichaam wordt uitgedaagd en rust waarbij je lichaam kan ontspannen.
Bij vitaliteit komt daar ook de ademhaling bij, leven met de natuur, oude emoties helen en leven met passie of je passie leven.

Ik zelf heb al deze stukken 1 voor 1 doorlopen, ben op zoek gegaan naar mijn passie, ben in voeding gedoken vanuit verschillende invalshoeken, heb oude emoties geheeld, verdriet losgelaten, ademhalingscoach geworden en gaan leven met de natuur. Elke keer werd ik sterker en mentaal fitter. Geloof me dat is gegaan met vallen en opstaan, 2 stappen vooruit en net zo hard weer 1 stap terug. Handdoek in de ring gooien, boos worden en toch weer de handdoek oppakken en doorgaan.

Ik blijf leren, nieuwe dingen ontdekken die goed zijn voor mijn lijf en die mijn leven leuker maken.
Het is zeker veel werk, en soms frustrerend, maar uiteindelijk moet het er wel toe leiden dat je leven steeds leuker wordt.

 Wat net zo belangrijk is, ik heb mijn grenzen leren kennen. Ik weet wat er nodig is om mijn lichaam in balans te houden. Ik heb geleerd te luisteren naar mijn lijf, er is echt een verschil tussen energie nodig hebben vanuit voeding, beweging of rust/slaap. Dat verschil herkennen voorkomt teveel slapen, eetbuien of overmatig sporten. Daarnaast ben ik bewust van pijn die mijn lichaam aangeeft en weet ik dat het daarmee iets wil vertellen. Het is soms nog steeds uitproberen wat mijn lijf nodig heeft, maar juist die gewaarwording brengt me verder en zorgt ervoor dat ik op zoek ga.

Ik heb jarenlang het onterechte beeld gehad dat gezondheid was verbonden aan hoe je lichaam eruit ziet. Namelijk slank en lenig. Totaal niet terecht, fitheid is niet alleen in een lichaam terug te zien. Je mindset bijvoorbeeld is ook een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl. Verkeerde visies, zoals bovenstaande, maakt dat je vast blijft zitten in een oud patroon. Wanneer een gezonde leefstijl alleen is weggelegd voor slanke en lenige mensen hoef je er al niet aan te beginnen toch? Want het lijkt een onhaalbaar doel en daarmee zet je jezelf vast op de plek waar je nu bent.

Alle punten die ik hierboven benoem heb ik zelf doorlopen en aan gewerkt. Maar mijn grootste omslag is denk ik wel in 2019 geweest. Het “laatste” stuk moest overwonnen worden, namelijk bewegen. Ik voelde aan mijn lijf en aan alles dat het pittigere uitdagingen wilde met bewegen (ik wandelde veel, maar dat was niet meer genoeg). Ik had alleen slechte ervaringen met sporten, vaak te horen gekregen dat ik er niet goed in was en dat geloof zat diep. Telkens als ik zelf iets probeerde en het lukte niet werd dat bevestigd en stopte ik.

Toch heb ik ervoor gekozen ermee aan de slag te gaan, maar ik kon het niet alleen, dus ondanks angst en verkeerde overtuigingen toch voor de personal training gegaan. Oh wat vond ik dat spannend!
Via zoekwerk op internet ben ik uitgekomen bij  Enjoy outdoors.

De eerste 3 maanden ging puur op vertrouwen, geen idee waartoe mijn lichaam in staat was. De training, de coaching en de stelligheid van de trainer maakte dat ik bleef volhouden. Geloof me dat heeft mentaal wat overredingskracht gekost. Ik grap nu achteraf weleens dat ik de eerste 3 maanden puur op vertrouwen ben doorgekomen, omdat de trainer aangaf dat er echt iets zou veranderen.

Ineens zag ik dingen veranderen, ik kon meer dan ik dacht. Mijn lichaam was sterker dan ik dacht, ik kon het nog krachtiger maken door te trainen. Ik begon mijn eigen mogelijkheden te zien.

Dit laatste bouwsteentje versterkte de eerder gelegde bouwstenen van voeding, ademhaling, passie, leven met natuur etc.

De trainingen waren zo afwisselend dat ik leuk vond, zo leuk dat ik nu in 2020 met de groep mee sport en 2-3 keer in de week ga sporten, nog steeds bij enjoy outdoors natuurlijk.

Ik ben echt nog steeds niet in alles goed, maar ik voel me super vitaal en gezond.
Doordat ik mijn kennis combineer en naar mijn lichaam luister voel ik me elke dag prettig en vitaal.

Als ik iets heb geleerd is dat voor iedereen een gezonde leefstijl  is weggelegd.

Je moet het niet altijd alleen willen doen, kennis en kunde van anderen helpen je verder. Een andere kijk op de situatie helpt je te relativeren. Het is een kwestie van de juiste knop vinden, soms (zoals ik) kost je dat jaren en soms gaat het sneller. Vertrouw me dat omslag punt komt en dan weet je niet meer beter en is je gezonde leefstijl, vitaliteit een dagelijkse en moeiteloze gewoonte van je geworden.

Reacties uitgeschakeld voor Gezonde leefstijl? Ja ook voor jou!