Blog

Je lichaam vertelt je alles!

Ik geloof dat je lichaam je alles verteld. We zijn verleerd er naar te luisteren. Het lichaam fluistert, en in een wereld met zoveel prikkels verdwijnt datgene wat fluistert nogal eens.

Hoe komt het dan dat we niet meer luisteren?

Voor mij heeft dat meerdere redenen.

De kennis is verloren gegaan.

waar onze voorouders in eenheid leefde met de natuur en tijd namen om in zichzelf te keren middels bijvoorbeeld rituelen zijn wij nu veel meer naar buiten gericht en gericht op de dingen die buiten onszelf plaatsvinden. Doordat je zo op de buitenkant bent gericht of niet de tijd neemt om te luisteren mis je signalen. Emoties, sensaties of simpele klachten waar het lichaam iets probeert te vertellen worden gemist. De kans om het meteen om te keren daarom ook.

Veel klachten die een eerste signaal zijn voor ergere klachten worden als normaal bevonden.

Denk maar eens aan hoofdpijn, wie heeft er niet eens mee doorgewerkt? of beginnende verkoudheid of het negeren van dat nare gevoel in de buik of het negeren van emoties. Reacties die we als normaal beschouwen en daarom negeren. Het zegt wel iets. Wellicht zegt het je dat je even teveel hebt gegeven of voldoende mentale energie hebt gegeven. Het geeft aan of een situatie oké is of prettig of onprettig. Die eerste signalen geven je de mogelijkheid om voor jezelf te zorgen. Luister je niet naar de 1e signalen dan gaat het lichaam teren op energie. Dat is energie die je niet aanvult. Dit houd je prima jaren vol, maar ondertussen onderstaan er wel klachten die minder makkelijk op te lossen en komt er ooit een moment dat het lichaam stopt (de burn-out).

Ik snap heel goed dat dit niet alleen bij ons als persoon ligt. De maatschappij heeft hier ook mening over. Ziet je al snel als zwak als je om elk pijntje zeurt. Het lichaam vraagt ook echt dat je er bovenop zit. Zie het als signaal. Oké je vraagt nu veel energie van mij als lijf, dat kan. Hier heb je een signaal dat ik daarna wel gevoed moet worden met energie.

We nemen niet de tijd voor onszelf om te voelen.

We zijn zo gewend zijn om in onze eigen energie te leven dat het soms lastig is om te voelen. Regelmatig krijg ik ook klanten die dat letterlijk zeggen: “wat jij mij nu vertelt dat voel ik echt niet”. Gelukkig zijn ze na een paar sessies meer gaan vullen en hebben ze kennis van mij gekregen om iets met de signalen te doen.

Iemand anders, ervaren therapeut die werkt met lichaamsbewustzijn, kan jou hierbij helpen. Zij kan je attenderen op signalen en je laten voelen. Zodra je het verschil weer kent tussen jouw lijf en de energie van buiten kun je het zelf op pakken. Dat is soms makkelijker dan je denkt. Alertheid en kleine aanpassingen kunnen op langer termijn een groot verschil maken.

We gaan vechten om lichamelijke klachten en problemen zo snel mogelijk op te lossen.

Terwijl het lichaam wil dat we erbij stilstaan, zodat we kunnen achterhalen waar het vandaan komt. Terwijl als je het gevecht loslaat en de situatie zoals die nu is accepteert (en acceptatie is geen overgave of slachtoffer zijn) dan kun je gaan kijken naar het waarom, naar de oorzaak. Het antwoord ligt niet in de toekomst, het antwoord ligt in dit geval in het verleden. Wat is er tot nu toe gebeurd dat deze klachten hebben kunnen ontstaan?

Wat kun jezelf doen?

Breng eens je lichamelijke klachten in kaart (hoe klein ook) en ga kijken waar jij denkt dat het aan ligt. Wat kun je veranderen om het voor jezelf te verbeteren?

Neem 1 momentje op een dag om stil te zijn, niks te doen en met je lijf te zijn. Je kunt voelen wat er gebeurd, met ademhaling, het kloppen van het hart, ontspanning in de spieren. Voel en ervaar. Je hoeft er geen conclusie aan te trekken. Het gaat erom weer bewust te voelen.

Vraag hulp. Je hoeft niet alles alleen te doen. Lukt het ontspannen niet? Laat je erbij helpen door het volgen van een cursus of misschien wel een maandelijkse massage.

Geld uitgeven aan je eigen welzijn is waardevol. Dat verdien je vanzelf weer terug.