Blog

Complimenten en je zelfbeeld?

Complimenten en je zelfbeeld. Veel van onze complimenten gaan over het uiterlijk. Hoe vaak zeg je niet wat ben je mooi, je hebt leuke kleding aan, dat je mooi lichaam hebt, ben je afgevallen?

Dat is fijn! ik kan ook enorm genieten van complimentjes. Ik merk ook dat als je niet lekker in je vel zit of als je nog aan het werk bent aan je eigenwaarde dat het ook een ander effect kan hebben. Wat als je een keer niet lekker in je vel zit en wat oude kleding hebt aangetrokken? Of je bent aangekomen? Ben je dan een compliment niet meer waard? Tuurlijk niet, maar ik zie wel die overtuigingen in mijn praktijk terug.

Complimenten over je uiterlijk en je lijf.

Ik merk in mijn praktijk dat veel mensen niet terug durven gaan naar hun lijf, omdat ze er slecht over denken. Dat heeft er ook mee te maken dat in onze maatschappij ons lijf maakbaar is geworden (sporten, eten en zelfs chirurgie) en dat we dus veel lichaamsgerichte complimenten geven.

Ik merk ook aan mensen die dat stuk met hun lijf hebben uitgewerkt, in contact zijn met hun lijf daar niet meer zo mee bezig zijn. Dan veranderen de complimenten. Je krijgt unieke complimenten, die passen bij jouw (onveranderbare) eigenschappen.

Laat oordelen los en ga weer voelen.

Ik zou het heel tof vinden als we de maakbaarheid, complimenten en oordelen rondom het lijf los kunnen laten.
Ga weer voelen! gebruik je lijf waar het voor dient en laat het jouw vertellen wat het nodig heeft, vrij van oordeel, vrij van spanning.
complimenten? die moeten we blijven geven, niks zo mooi. Geef je ze op unieke aspecten van een persoon en niet op de maakbaarheid van een maatschappij.

weet je niet hoe. Hier geef ik er een aantal.
– Je licht een kamer op als je die binnen komt.
– Je hebt een prettige lach.
– Je inspireert me.
– Ik vin d het geweldig om te zien hoe gepassioneerd je bent.
– Je bent zo dapper.
– Je maakt dat ik mezelf kan zijn.
– Je bent een lieve vriend.
– Je hebt een nieuwe en verfrissende kijk op iets.
– Je bent slim
– Je maakt het verschil.

Wie weet, weet jij er nog wel veel meer!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.